Interviews

Interviews uit het boek

Ter inspiratie enkele interviews uit ons boek 'Wandel Jezelf Gelukkig'.

Als je voor ons boek ook geïnterviewd wilt worden, laat het ons dan weten.

Romano Kantakan

Profielfoto Romano Kantakan (MicroVoedingsstoffen.nl)
Romano Kankatan (MicroVoedingsstoffen.nl)

We spreken Romano Kankatan, een jongeman die voor zijn werk veel wandelt van deur naar deur. Op een dag stond hij ook bij ons voor de deur en we raakten aan de praat met elkaar.

Voor hem was het moment dat hij door plotselinge fysieke klachten letterlijk maar moeilijk kon ademen een wake-up call om zijn leven te beteren naar het vinden van wat hem echt gelukkig maakt.

Als je hem nu zou zien en horen spreken, zou je niet kunnen bedenken dat zijn leven er voorheen echt heel anders uit heeft gezien. Romano leeft nu erg sportief, heeft zich flink verdiept in optimale voeding, en reflecteert dagelijks op zichzelf middels meditatie en ademhalingsoefeningen. Hij ontwikkelt zich goed naar zijn zelf bepaalde doelstellingen, ervaart veel meer echt geluk in zijn huidige leven, en inspireert met zijn opgedane inzichten graag anderen om ook hun eigen geluk te vinden.

In zijn middelbare school periode kon Romano echter maar moeilijk meedoen met de wijze waarop de schoollessen werden gegeven. Na een overplaatsing op een praktijkschool met kleinere klassen en te versimpelde lesstof, ging het nog verder mis. Hij begon zich te vervelen, te roken en alcohol te drinken, en raakte in contact met andere jongeren waar een negatieve stemming en gevoel van slachtofferschap heerste. Zijn onzekerheid nam toe en dat vertaalde zich onder andere in vertoning van stoer gedrag en indruk willen maken op anderen.

Zijn ouders probeerden meer grip te krijgen op zijn welzijn en toekomst, door hem in het succesvolle bedrijf te laten werken van zijn ouders. Dat ging aanvankelijk goed, totdat een crisisperiode uitbrak in de bouwsector waarin het bedrijf opereerde. Omzet viel weg en financieel werd het zwaar voor het huishouden. De negatieve spiraal waar Romano in was geraakt verergerde zich verder. Echt bewust of doordrongen van de vastgelopen en ongelukzalige situatie was hij zich niet. Totdat hij een confronterende 'wake-up' call kreeg.

Op een dag te midden in de crisis kreeg Romano ineens flinke pijn in de borst. Hij had acuut enorme moeite met ademhalen, voelde steeds zware steken in zijn lichaam, en moest zijn werk direct neerleggen om naar het ziekenhuis te kunnen. Door dit voorval was het hem duidelijk geworden dat hij zo echt niet verder kon met zijn leven. Hij moest iets gaan veranderen aan zichzelf.

Na de diagnose kreeg hij medicijnen voorschreven en werd hij een vaste patient. Maar na lange tijd medicijnen slikken zonder echte verbeteringen, begon hij zich af te vragen of de kuur wel echt werkte. Dat triggerde hem om samen met een goede vriend op zoek te gaan naar alternatieven. Zo maakte hij een start aan het vinden van zijn nieuwe levensgeluk. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open met allemaal interessante ontdekkingen die je niet zo snel in de mainstream media zou vinden.

Romano's overstap naar een nieuwe levenswijze bracht hem op dat kantelpunt ook weer in gevoelens van depressie. Wanneer je jouw huidige leven pauzeert om ineens aan een enorme portie zelfstudie/reflectie te doen, begin je alles wat je weet, denkt en voelt ter discussie te stellen. Hij ontdekte dat hij zich voorheen vasthield aan een hypnotiserend, sukkelend levensritme, zonder dat hij bewust echt na dacht of wist waarom hij die (achteraf beperkend gebleken) overtuigingen had en dat (achteraf destructief gebleken) gedrag vertoonde. Het werd psychologisch wederom een moeilijke tijd om zichzelf weer (terug) te vinden en zijn leven in te richten.

Die vragen kon hij niet goed beantwoorden, want hij had afscheid genomen van zijn oude zelfbeeld... en een nieuw levensplaatje was er ook nog niet gevormd. Wees echter niet bang als je zelf ook op zo'n punt terecht komt in je leven, want dit zal een tijdelijke situatie zijn.

Met de focus op zijn ademhaling en op zichzelf in plaats van anderen, begon Romano te sporten en bewegen. Door fysieke training voelde hij zich steeds beter. Middels ademhalingsoefeningen en meditatie - liefst in de natuur - begon Romano steeds meer in het 'nu' te leven. Zo kon hij zich juist focussen op veel bewustere keuzes te maken, zonder zaken te labellen of zich te laden leiden door het ego. Dat alles vanuit een kern van aandacht voor de ademhaling.

Een nieuw leven van innerlijke rust maar ook van contact maken met natuurlijke krachtbronnen en energiepunten.

"Als je ontdekt dat je gelukkig in jezelf kunt zijn, dan kan niemand jou dat meer afnemen. Ik denk dat we onszelf weer moeten herontdekken, want als je niet oplet dan doe je maar wat je aangeleerd is of voorgeschoteld wordt. Wanneer ik in de bossen of in de duinen ben, dan lijkt er geen tijd meer te bestaan. Ik kan daar echt in het nu leven. Hierdoor kan ik beter mijn eigen gekozen weg vinden in mijn eigen leven. En mocht jij geen bos in de buurt hebben, begin dan simpelweg eens met in je eigen tuin gaan zitten. Focus je in jouw tuinstoel op je ademhaling, en kijk eens welke vogels je kunt spotten. Al doe je die zelfreflectie maar 5 minuten per dag, het zal je helpen groeien en ontwikkelen."

Wil je meer weten over hoe het nu gaat met Romano? Laat je verder inspireren door contact met hem op te nemen of zijn blogs te volgen. Hij schijnt ook goed te kunnen koken voor anderen en heeft voedzame natuurlijke kookrecepten opgesteld die je zelf kunt uitproberen.

Wendy Kruik

Actiefoto Wendy Kruik (Power Walking Elst)
Wendy Kruik (Power Walking Elst) - rechts vooraan op de foto

We spreken met Wendy Kruik (rechts vooraan op de foto). Ze werkt bij dezelfde bekende Nederlandse bank als Quintus. Wendy heeft een manier gevonden waarmee ze wandelen bewust inzet om voldoende te bewegen en tegelijk haar sociale contacten te onderhouden.

Voorheen deed Wendy veel aan hardlopen. Maar dat solistische en doelgerichte hardlopen heeft ze inmiddels ingeruild voor een leuk groepje waarmee ze nu aan Power Walking doet in haar woonplaats Elst.

Wandelen geeft Wendy rust. Ze geniet van de omgeving en kan zich lekker helemaal ontspannen, terwijl ze wel bezig is met bewegen. Wandelen is zo simpel als de deur uit stappen en meteen beginnen. Wanneer ze mensen heeft gezien en gesproken, dan geeft haar dat een energie die langdurig doorwerkt. Ze ervaart minder stress dan bij hardlopen of heel de dag zitten op een stoel.

"Wandelen heeft me ook wel veel gebracht, zeker in moeilijke tijden. Thuis kon ik me heel alleen voelen, en bleef ik met problemen zitten. Dus toen ging ik er alleen op uit: lekker wandelen," vertelt Wendy. "Tijdens het vele thuiswerken miste ik ook het sociale aspect. Ik wil mensen zien en spreken, want dat geeft me energie en voldoening. Van 1-op-1 koffie drinken maakte ik al buiten wandelend bijpraten."

Omdat Wendy een sportief element zocht in haar wandelingen, ging ze op zoek naar iets hoger tempo. Maar nog wel een snelheid waarmee je niet buiten adem raakt. Waardoor ze niet meer met haar vrienden of vriendinnen zou kunnen bijpraten. Ze kwam toen iemand tegen die Power Walking deed. Dat is een sport waarbij je met een groepje op een stevig tempo loopt, zeg 6 a 7 kilometer per uur. Tijdens de Power Walk zijn er korte stops waarbij je bootcamp-achtige oefeningen doet bij bankjes, bomen en hekken.

Onlangs heeft Wendy de Nijmeegse 4-Daagse gelopen. Althans, het werden 3 dagen want op de eerste dag was het veel te heet waardoor de wandeling die dag afgelast... Tijdens de Nijmeegse vierdaagse heerst er een feestelijke en positieve stemming alom. Zo zijn er veel mensen die je onderweg aanmoedigen. De eerste 2 dagen kom je nog wel door. De laatste 2 dagen zullen linksom of rechtsom toch zwaar voor je lijf gaan worden. Hoe pak je zo'n grote wandeltocht eigenlijk aan?

"Bij het trainen voor de 4-daagse heb ik vooraf zelf bepaald hoe ik die tocht wilde aanpakken. Ik had wel al het zelfvertrouwen dat ik de afstand zou halen, want ik heb voorheen veel hardgelopen. De totale afstand van 40 kilometer ben ik bewust gaan opbreken in 4 segmenten van 10 kilometer. Na elke 10 kilometer nam ik dan samen met mijn dochter die meewandelde een break. We vierden dan als het ware een klein feestje dat we 10 kilometer hadden afgelegd. Dat maakte de totale afstand veel behapbaarder. Het voorkwam dat ik stress zou ervaren," vertelt Wendy.

Wendy geeft ons nog de tip dat je reëel je eigen grenzen dient te stellen. Op zo'n vierdaagse kun je proberen om volledig op wilskracht de finish te halen, ten koste van je lijf. Ga na of het einddoel dat jij jezelf voor ogen houdt, het wel echt waard is voor jou. Let goed op jezelf, en houd in de gaten dat je stressniveau acceptabel blijft. Niet alleen als je een vierdaagse zou gaan wandelen, maar juist ook in de rest van jouw leven.

"Doe de dingen die je energie in plaats van stress geven."

Joyce Lopulalan

Profielfoto Joyce Lopulalan (Future Facts)
Joyce Lopulalan (Future Facts)

We spreken met Joyce Lopulalan, business manager bij Future Facts in Amsterdam. Zij organiseerde op 23 juni 2022 de AI walkinar in het Amsterdamse Bos.

"In 2021 werkten veel mensen in Nederland door de omstandigheden noodgedwongen vanuit huis. Tegelijkertijd merkte ik dat mensen 'Teams-moe' werden. Ze waren al dat beeld­vergaderen zat aan het worden. Hoewel in 2020 en 2021 het organiseren van groepsevenementen tijdelijk niet meer mogelijk was, bleven wandelen en sporten nog wel toegestane activiteiten om voor werk te plannen. Onder het motto 'Ik kom naar je toe deze zomer' ben ik eerst 1-op-1 met mijn zakelijke relaties, en later met steeds grotere groepjes mensen gaan wandelen voor mijn werk," vertelt Joyce ons.

Bij een webinar staat kennis met elkaar delen en nieuwe connecties maken centraal. Daarmee is het webinar - naast een live event op locatie - een aangewezen manier om zakelijke relaties te ontwikkelen. Helaas laat de techniek het regelmatig afweten bij webinars, en niemand wil per abuis in een zogenaamde 'break-out room' terecht komen waar je in je eentje ongemakkelijk zit af te wachten of er nog iemand bij ingebeld wordt. Na afloop van een webinar blijft toch het informele contact leggen wat onhandig als je allemaal vanuit huis inbelt. Des te meer reden dat Joyce een walkinar is gaan organiseren voor haar werk. Hup, lekker naar buiten om frisse nieuwe kennis en connecties op te doen!

"Bij de AI Walkinar hebben we vanuit ons bedrijf Future Facts het thema 'Kunstmatige Intelligentie' als hoofdonderwerp gekozen. De opzet van het walkinar was als volgt: Op het verzamelpunt in het Amsterdamse Bos hebben we een strandvlag neergezet, zodat iedereen het beginpunt van de ongeveer 6 kilometer lange route gemakkelijk kon vinden. Over een tijdsbestek van zo'n 2 uur hebben we een drietal stops gepland, afgewisseld met tussentijds een stukje wandelen waar onderling verder werd doorgepraat over het zojuist behandelde onderwerp. Op zo'n stop hadden we een inhoudelijk expert uitgenodigd over een deelthema van Kunstmatige Intelligentie. Vanaf een zeepkist vertelde die expert een interessant verhaal uit de praktijk, en was er gelegenheid voor vragen en discussie vanuit de groep. Na afloop van de route hadden we een borrel georganiseerd om nog even lekker onder het genot van een hapje en een drankje na te kunnen praten en verdere contacten te leggen."

De krachtige eigenschap van een walkinar is dat je letterlijk naast elkaar komt te staan. Het is gezellig, educatief en informeel. Het is verbazingwekkend hoe snel onderling contact wordt gelegd onder de aanwezigen. Hoewel een zakelijk georganiseerde walkinar uiteraard wel een commercieel doel heeft (bijvoorbeeld om nieuwe klanten te werven), wordt dit niet zo ervaren omdat de nadruk ligt op de persoonlijke interactie en het gezellige samenzijn die ontstaat bij wandelen.

Joyce heeft een aantal tips voor jou als jij ook een walkinar wilt organiseren voor jouw werk:

"Organiseer het walkinar het liefst aan het eind van de werkdag, op een goed bereikbare, centraal gelegen buitenlocatie (zowel met de auto als met het openbaar vervoer bereikbaar), en houd aansluitend een informele borrel. Over het algemeen doen donderdagmiddagen het vrij goed voor zakelijke evenementen, maar let wel op dat er op dezelfde dag geen alternatieve evenementen (congressen, borrels, e.d.) zijn waar je deelnemers anders naar toe zouden willen gaan. Denk goed na welke mensen je wilt uitnodigen, want je wilt het liefst een gemixt gezelschap met mensen van verschillende achtergrond en disciplines. Diversiteit bevordert namelijk de interpersoonlijke connecties tussen de deelnemers, zodat er voor iedereen wel wat te vinden en verbinden is. Ik streef zelf een verhouding na van ongeveer de helft klant en de helft prospect; naast natuurlijk de inhoudelijke experts op de diverse subthema's van het hoofdthema. Let op de weersverwachting, want bij 30 graden of bij ononderbroken hoosbuien kun je ineens te maken hebben met veel last-minute afmeldingen. Zorg in dat geval voor aanvang voor een goodiebag met een verfrissing. Daarnaast is het altijd goed om in de goodiebag een flyer met een samenvatting van de onderwerpen die deze dag behandeld zijn, op te nemen en wellicht ook een speciale aanbieding te doen."

Naast een walkinar voor het werven van klanten, kun je de opzet van een walkinar ook inzetten voor bijvoorbeeld een wandeling voor een studie, carrière, sponsoring/een goed doel, hobbymatige bijeenkomst of ander type doel. Door bewust te kiezen welke vorm van evenementen je organiseert of aan deel neemt, kun je voor jezelf en voor de andere deelnemers meer geluksmomenten creëren.

Waar in jouw werk zou je het concept van het walkinar in kunnen zetten, om jezelf en anderen nieuwe kansen te kunnen laten ontdekken voor zichzelf en voor hun carrière?

Corine van Dijk-Den Ouden

Actiefoto Corine van Dijk-Den Ouden (Swizzl)
Corine van Dijk-Den Ouden (Swizzl)

Hoe bouw je als repatriërend zelfstandig ondernemer weer een netwerk op met andere Nederlanders, waarmee je jouw Hollandse leven weer kunt oppakken - ook al ben je zelf in de tussentijd enorm veranderd? Door te gaan wandelen met andere zelfstandig ondernemers natuurlijk!

We interviewen Corine van Dijk-Den Ouden. Van oorsprong is zij Nederlandse. Zij heeft meer dan 10 jaar als expat in het buitenland gewoond. Maar toen ze weer terugkwam in Nederland, waren zowel zij zelf als vele praktische zaken in Nederland veranderd.

Hoe zet je hier een gezinsleven voort en begin je voor jezelf als zelfstandige? Want ze wilde niet meer voor een baas werken. Hoe aard je weer in de Nederlandse cultuur en omgeving? Dingen die voor alle andere Nederlanders 'vanzelfsprekend' zijn, zoals welke scholen zijn er en hoe regel je een oppas, die praktische zaken had Corine opnieuw te ontdekken.

Corine houdt van netwerken. En ze gaat ook graag wandelen. Via het zakelijke netwerkprogramma LinkedIn kwam zij in contact met een dame uit Gent (België) die aan zogenaamde netwerkwandelingen deed. Ze legde als expert LinkedIn & netwerk trainer het verband om netwerken te combineren met wandelen, en begon in 2021 met het introduceren van het concept netwerkwandelen in Nederland. Sindsdien organiseert zij geregeld netwerkwandelingen, en droeg zij ook bij aan de Week van de Netwerkwandelaar in mei 2023.

"Ik ontmoet graag mensen in levenden lijve in plaats van online via Teams of Zoom," vertelt Corine. "Je bent lekker buiten. Wandelen vind ik zo'n fijne manier om in gesprek te zijn met iemand. Al wandelend ontstaat er als vanzelf veel meer diepgang. Dit gaat vele malen gemakkelijker dan wanneer je op een 'staande receptie' type netwerkborrel probeert contact te leggen met anderen."

De deelnemers aan de netwerkwandeling zijn doorgaans andere zelfstandigen. In ongeveer 2 uur tijd lopen de deelnemers in koppels van twee. Ze zorgt ervoor dat er voldoende afstand tussen de andere koppels is, en dat er voldoende wordt geroteerd zodat aan het eind van de wandeling iedere deelnemer met alle andere deelnemers heeft kunnen spreken.

"Ik maak bewust enkele stops in het programma. Niet alleen voor de roulatie, maar ook om een leuke groepsfoto te kunnen maken, iemand de gelegenheid te geven om iets te delen met de groep, of om met zijn allen te realiseren in wat voor prachtige natuurlijke omgeving we momenteel wandelen!" vertelt Corine.

Na afloop strijkt de groep neer in een nabijgelegen café of restaurant voor een afsluitend drankje. Daar ontstaan de echte 1-op-1 gesprekken tussen de mensen die een goede netwerkklik met elkaar blijken te hebben.

"Van nature trekken we als mensen al snel op met gelijkgestemden. Ik vind het dan fantastisch om te zien dat aan het eind van de wandeling 2 mensen die aanvankelijk niks gemeenschappelijks lijken te hebben, ineens de beste maatjes zijn geworden! Dus trek de stoute schoenen aan en stap eens op een ander type persoon af dan je normaal gewend bent."

Netwerkwandelen biedt méér zelfinzicht dan reguliere netwerkborrels. Er ontstaat een integer netwerk, doordat je elkaar beter leert kennen en vaker ziet. De tips en ervaringen die tijdens de wandelingen tussen de deelnemers worden uitgewisseld, zijn veel persoonlijker en je durft jezelf vaak wat meer kwetsbaar op te stellen en echt open het gesprek over het ondernemerschap aan te gaan. Denk aan het open en eerlijk delen van tegenslagen in het ondernemerschap, zoals tegenvallende omzet, niet betalende klanten etc.

"Bij een netwerkborrel in een zaaltje ontstaan dat soort gesprekken simpelweg niet."

Netwerkwandelen blijkt een enorm avontuur te zijn. Iets was symbolisch staat voor het leven van een zelfstandig ondernemer, wat ook haar ups en downs kent.

"Op een dag regende het flink. Er waren veel modderplassen. Ik liet de netwerkwandeling gewoon doorgaan. Want bij het ondernemerschap regent en waait het ook wel eens. Dan is ook de vraag welk pad naar het droge gaan we nemen?" vertelt Corine vol energie.

Het is niet de eerste keer dat de groep kort was verdwaald, doordat er een routepaaltje is gemist, of dat de navigatie app een storing had en letterlijk de groep naar een moeras vol vervelend prikkende muggen leidde.

"Geluk is dat je echt leert van elkaar, en niet dat je op een netwerkborrel met een hippe DJ en glas bubbels in de hand op de foto staat," zegt Corine. "De mensen die meewandelen combineren de tocht dikwijls met een follow-up met een contact die woont of werkt in de buurt van het wandelgebied. In de ochtend een netwerkwandeling en daarna nog even langs die kennis voor hulp met je website ontwikkelen bijvoorbeeld."

Zoek je ook meer support en een fijn netwerk in je ondernemersleven? Wil jij jouw netwerk vergroten, zonder een verplichte ondernemerspitch en ben je zelfstandig ondernemer of heb je affiniteit met dit type mensen? Doe dan ook mee aan een netwerkwandeling bij jou in de buurt. Neem voor een initiatief bij jou in de buurt zeker contact op met Corine, via LinkedIn bijvoorbeeld.

Linda Ossendorp

We spreken Spiritueel life coach en Energetisch healer Linda Ossendorp uit Haarlem van The Soul Connection.

Op een bepaald punt in haar leven ontwaakte ze haar energetische connectie met de natuur als een soort zesde zielszintuig. Hoe heeft zij dat contact kunnen leggen? En heeft ze dat contact in één keer kunnen vinden of niet? Linda neemt ons mee in haar zoektocht naar het antwoord.

Linda voelde zich sinds jongs af aan al aangetrokken tot de natuur. Zo voelde zij zich als kind al erg thuis in de natuur, met name in de bergen. Linda had een grote interesse in diverse buitensporten zoals mountainbiken in de bergen, bivak, kayakken, snowboarden en kamperen. Buitensport was haar droom om te gaan beoefenen na haar studie.

Maar toen overleed haar vader plotseling, en moest ze haar avontuurlijke reisplannen onderbreken. Ze schoof haar droom voor buiten zijn en werken in het buitenland opzij. Ze nam een kantoorbaan met weinig natuur en buitenlucht. Linda bleef echter een gevoel houden dat ze iets miste, ook al was haar werk als projectmanager in de IT een uitdagend en leerzaam beroep. Ze had de drang om 'iets' te vinden maar ze wist niet wat dat precies was. Haar huidige baan deed haar in ieder geval erg opgesloten voelen; ze zocht vrijheid, iets wat ze in haar kantoorbaan binnen niet vond.

In haar speurtocht naar meer vrijheid en de natuur is Linda een opleiding tot survival instructeur gestart in Nederland. De ingeving om dat te gaan doen kreeg Linda toen zij op vakantie was in de bergen van Slovenië. "Ik voel me hier zo goed, ik ga hier iets mee doen!" dacht ze bij zichzelf.

Ze leerde overleven in de natuur, waar ze alles vond wat ze fysiek nodig had:

Voorheen zag ze in het bos alleen kleuren als 'bruin' en 'groen', maar nu ziet ze zoveel meer. Ze leerde verschillende dieren (her)kennen, zoals bijvoorbeeld de verschillende soorten eenden die er zijn. Stukje bij beetje vergrootte zij zo haar connectie met de natuur.

"Maar eigenlijk leer je bij vele lessen survival skills met name de natuur te gebruiken om te overleven. De mens en de natuur beschouw je dan nog steeds als twee aparte zaken. De diepere energetische connectie voelde ik destijds nog niet zo bewust," vertelt Linda.

Linda had haar volledige spirituele ontwaking toen ze de cursus dierensporen en vogeltaal deed. Ze leerde in die cursus hoe dieren met elkaar communiceren in het bos. De natuur en de mens werken steeds samen, zelfs als wij ons daar niet bewust van zijn. "Ik dacht voortaan aan: 'Hoe draag ik bij aan de natuur?' in plaats van: 'Wat kan ik nemen uit de natuur?'"

Ze herinnert zich nog goed het moment dat ze zich bewust werd van haar verbinding met de natuur en de energieën om haar heen. Zo was ze op een avond samen met twee andere meiden aan de bosrand gaan zitten om edelherten te kunnen zien. De drie dames zaten op ongeveer 100 meter van elkaar vandaan, op een plek uit de wind langs een route die (volgens de gevonden dierensporen) door edelherten werd gebruikt om de aangrenzende zandvlakte over te steken. En zo wachtten de dames daar totdat de edelherten enige tijd later tevoorschijn zouden komen.

Toen een groep edelherten aan de overkant van de zandvlakte inderdaad uit de bossen verscheen, gebeurde er iets onverwachts en opmerkelijks. Één van de meiden was door een gebeurtenis uit het verleden erg bang om 's avonds in het bos te zijn. Ze bleef wel heel kalm zitten maar van binnen voelde zij totale angst. Plots staken 2 bokken uit de groep edelherten linea recta de zandvlakte over en kwamen recht op haar afgestormd. Op het laatste moment bleven de bokken vervolgens pal voor haar stil staan om de situatie te onderzoeken.

"Achteraf begreep ik dat de edelherten haar energie voelden," vertelt Linda. "Dieren communiceren over een grotere afstand met elkaar via hun energie. Ze voelen dat er 'daar ginds' iets raars zit qua 'energie'."
"Ook vogels reageren bijvoorbeeld anders op basis van jouw energie. Het gekraai of getjilp van vogels kent een taal. Wanneer jij in de verte komt aanlopen, dan alarmeren de vogels elkaar tijdig dat er iemand aan komt," vertelt Linda. "Maar afhankelijk van jouw energie bepalen zij hun toon, en zullen zij kalmeren of juist wegvliegen."
"Als ik in de natuur zit dan word ik onderdeel van die plek. Ik ga uit mijn hoofd en begin te luisteren om mij heen. Er ging veel in mij open tijdens mijn ervaring in het bos; een soort zesde zintuig, waarmee ik plotseling antwoorden kreeg op allerlei levensvragen, enkel door de stilte in de natuur."

Linda verwijst ons naar het boek 'Becoming Nature' van Tamarack Song. De inheems volkeren hadden veel meer connectie met de natuur dan wij tegenwoordig hebben. Zij vertrouwden op hun intuïtie en werkten met energetische velden. Ze begrepen hoe wij met dieren en planten communiceren via onze energie.

Linda kwam na haar spirituele ontwaking tijdens die cursus terug thuis. Van buiten leek ze dezelfde persoon, maar van binnen was zij compleet veranderd. Ze is na thuiskomst direct de spiritualiteit in gedoken en zich gaan verdiepen in meditatie, intuïtieve ontwikkling, het werken met energie en energetische healing. Deze verbinding met de natuur heeft haar de vrijheid gebracht waar ze haar hele leven naar op zoek was. Daarom helpt ze nu andere mensen om ook dit gevoel van vrijheid te kunnen ervaren.

Profielfoto Linda Ossendorp (TheSoulConnection.blog)
Linda Ossendorp (TheSoulConnection.blog)

Linda heeft enkele tips voor jou wanneer jij ook weer jouw zielsverbinding terug wilt vinden:

  1. Mediteer om jouw hoofd stil te krijgen. Krijg daardoor weer de intuïtieve connectie met wat er in jouw lichaam en ziel gebeurt.

    Je hoofd (ego) heeft allemaal lariekoek verhaaltjes. Welke dingen doe je eigenlijk om jezelf te verdoven? Zoals heel de avond series kijken en chips eten?

    Zet alles van buitenaf uit, en leer je eigen gedachten en emoties te observeren alsof je een buitenstaander bent. Daarbij kan de natuur jou helpen om de stilte te vinden die jij nodig hebt om te bepalen of je een bepaald verlangen echt wilt. Je kunt er van gaan dromen en veel betere bewuste keuzes maken voor jezelf.

  2. Loop op een manier waarop jij mindful jouw omgeving ziet en daar deel van wordt. Zo leer jij de verschillende energievelden herkennen en leer je energie beter aanvoelen.

    Wanneer je constant in jouw hoofd bent of afgeleid, dan mis je de dingen om jou heen en ben jij niet verbonden met je zielsenergie. Je bent dan jouw kracht verloren doordat je de connectie met de natuur en omgeving kwijt bent geraakt.

    Terwijl je zonder iets door te hebben gehad pal langs een energetisch helend punt kan zijn gewandeld!

  3. Bouw aan jouw wilskracht door jouw hart te volgen.

    Doordat je steeds meer ontdekt wat jij echt wilt (en niet omdat het jouw ooit was aangeleerd of aangereikt) wordt ook duidelijk wat je niet meer wilt. Zo ontwikkel jij de wilskracht om de oude dingen die jou niet meer helpen en geen geluk meer brengen op te geven.

    Combineer lichaam en geest om die verandering voor elkaar te krijgen. Als je echt iets moois wilt bereiken, dan dien je daar consistent inspanning voor te doen. Doe dit altijd gedreven vanuit jouw innerlijke inspiratie en creatiekracht. Doe dit vanuit een positieve 'energy flow'.

    Alle kleine stapjes die je doet tellen over een jaar bezien bij elkaar op. Dan kijk je terug met een gevoel van "Wow! Dat heb ik allemaal bereikt!"

Wil je weten hoe het nu met Linda gaat? En ben je benieuwd hoe jouw blokkades kunt vinden en jezelf intuïtief kunt ontwikkelen? Linda werkt als spiritueel life coach en organiseert diverse evenementen. Ze geeft energetische healing middels Reiki en Ankh. Regelmatig schrijft ze over haar nieuwe ontdekkingen op haar blog.

Michel Mooring

Wanneer je bij het ontdekken en realiseren van jouw onvervuld verlangen hulp wilt inschakelen van een wandelcoach, wil je wellicht graag gecoached worden door iemand die voor vergelijkbare levenskeuzes stond. We spreken met wandelcoach Michel Mooring uit Amsterdam van MooringCoaching.nl.

Profielfoto Michel Mooring (MooringCoaching.nl)
Michel Mooring (MooringCoaching.nl)

Michel nam een moeilijke beslissing tijdens een persoonlijke fietsreis

"In mijn eigen leven liep ik tegen een keuze aan met ingrijpende gevolgen. Ik zat in een relatie vast waarvan mijn gevoel me vertelde dat deze niet meer paste. Maar mijn partner was op dat moment ziek. Met ons drukke leven thuis en op het werk kwam er tevens zoveel op mij af, dat het lastig voor mij was om rustig naar de situatie te kijken en een weloverwogen keuze te kunnen maken. Voordat ik een definitief besluit nam wilde ik eerst rust in mijn hoofd. Dat krijg ik door naar buiten te gaan," vertelt Michel.

Michel plande voor zichzelf een lange maar ontspannen fietstocht van Wenen naar Amsterdam. Tijdens die fietstocht kon hij al fietsend langs de prachtige Donau rustig nadenken over wat hij wilde met zijn leven, en of de relatie die hij toen had nog bij hem paste. Het was een complexe situatie. Maar de fietstocht van ongeveer 2 weken hielp hem om de knoop door te hakken. Bij thuiskomst zette hij een punt achter zijn relatie. Ondanks dat die keuze aanvankelijk voor veel extra gedoe zorgde, bracht het hem achteraf bezien naar een veel beter en fijner leven.

Mensen weer blij maken door ze te coachen

Michel ontdekte wandelcoaching na zijn eigen transformatiereis.

"Ik had wel al een Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) opleiding gedaan. Daar coachte ik medestudenten. Dat ging mij goed af. Ik vond dat erg leuk om te doen. Via een intern coach­netwerk op mijn werk kon ik rustig aan zelf beginnen met andere mensen te coachen - collega's in dit geval. Dat deed ik aanvankelijk binnen," vertelt Michel.

Maar Michel wilde graag naar buiten. Hij schreef zich in voor een opleiding tot wandelcoach. Daar leerde Michel veel nuttige gereedschappen voor hoe hij zijn cliënten kon helpen om waardevolle inzichten te verkrijgen bij de problemen waar zij tegenaan liepen. De natuur speelt bij wandelcoaching een belangrijke rol.

"Ik vraag mijn coachees bijvoorbeeld welke boom hen aanspreekt. Dit blijkt dan dikwijls niet de 'mooiste' en 'prachtigste' boom te zijn, maar een boom met wat apartere vorm of karakteristiek uiterlijk. Die 'ruwe' boom straalt voor hen dan veel kracht en rust uit."

De oefeningen die hij heeft geleerd op de opleiding doet Michel ook voor zichzelf.

"Vanwege mijn conditie met long-Covid worstel ik dagelijks met het hebben van voldoende energie. Zoveel ik kon vocht en streed ik tegen die lichamelijke conditie, maar het ging niet weg. Dat frustreerde mij enorm."

Michel ging met zijn oefening zelf het bos in en koos vervolgens een boom uit. Die herfstige boom onderging de verkleuring naar rode bladeren, en het verlies doordat de bladeren vervolgens eraf vallen. Maar de kale boom zelf blijft overeind, om in de lente weer fris vol energie nieuwe groene bladeren te krijgen. De oefening hielp Michel om zijn situatie te accepteren, wat hem een hoop energie bespaarde - en daardoor weer opleverde.

Waar klanten zelf zoal mee worstelen en hoe Michel hen coached

"Overwegend heb ik veel coachingsklanten van een jaar of 40 en ouder. Zij geven aan een best leuk en prettig leven te leiden, maar dat het hen niet lukt om uit de vaste cyclus en dagelijkse patronen te geraken. Ze zouden namelijk eigenlijk wat meer van iets anders waar ze naar verlangen willen doen, maar het lukt hen simpelweg niet om dat zelfstandig te bereiken," vertelt Michel.

Daarnaast melden zich ook klanten die juist vastlopen in hun werkomgeving, bijvoorbeeld omdat ze uit een andere cultuur komen en moeite hebben om voor zichzelf op te komen. Als gevolg daarvan laten zij gemakkelijk over zich heen lopen, en zijn de eigen wensen en behoeftes aan het eind van de dag niet aan bod gekomen.

"Met de meeste klanten spreek ik in het Flevopark in Amsterdam af. Daar zijn voldoende mogelijkheden om vooraf of achteraf ook wat koffie/thee te drinken. Van april tot en met september coach ik het liefst op de hei in Bussum. Ik heb daar een caravan, en we kunnen zo het bos in lopen. Afhankelijk van de hulpvraag van de klant spreken we ook elders af. Bijvoorbeeld langs de kust aan zee, om uit te kunnen waaien," vertelt Michel.

Michel heeft zijn programma vormgegeven op basis van de structuur uit zijn wandelcoachopleiding. Vervolgens heeft hij daar zijn eigen ideeën en ervaringen aan toegevoegd. Bij de eerste intake maakt hij vrijblijvend kennis met de kant, om een duidelijk beeld te kunnen schetsen en helder te maken wat de coaching de klant op zal leveren.

"Bij het coachingstraject gaan we om de week samen anderhalf uur lopen. We hebben het dan bijvoorbeeld over waar jouw uitdaging ligt of waar je tegenaan loopt. Ik geef je ook huiswerk mee, zoals bijvoorbeeld een dagelijkse te-doen lijst opstellen. Dit helpt jou om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Een online programma/app ondersteunt hierbij. Deze wandelsessies doen we in totaal vijf keer. Na 9 maanden houd ik een terugkomdag, waarop we bekijken hoe het nu met jou gaat, wat er is blijven hangen en welke verdere hulp je eventueel nog wenst," vertelt Michel.

Voor wie wandelcoaching geschikt zou zijn

Wandelcoaching is niet voor iedereen een geschikte coachingsvorm. Ook hoeft niet elke wandelcoach bij jou te passen. Michel geeft ons enkele tips voor wanneer je wandelcoaching overweegt:

Verder is het belangrijk om een duidelijke verwachting te hebben. Coaching op zichzelf is geen tovermiddel. Als je met een wandelcoach een traject hebt gedaan dan is niet ineens jouw hele leven veranderd.

Coaching ondersteunt jou, en je dient zelf de stappen te zetten. De coach helpt jou aan andere inzichten en ervaringen die jou net dat extra zetje zullen geven om die verandering door te zetten in jouw eigen leven.

"Dit zelfhulpboek 'Wandel Jezelf Gelukkig' past mooi bij zo'n coachingstraject. Het vult de coaching goed aan; zoveel zowel voor, tijdens als na de coaching kun je zelf aan de slag met de oefeningen," beveelt Michel aan. "En sommige problemen zijn simpelweg te groot of complex voor coaching. In dat geval verwijs ik door naar een psycholoog."

Ga wandelen met Michel

Voor Michel is het een cadeau om tijdens de coachingsessies inkijk te krijgen in iemands leven en hen te helpen met oplossen van belangrijke vraagstukken. Michel:

"Ik vind mensen mooie wezens. Zij zijn zo bijzonder. Ieder mens heeft zijn of haar eigen prachtige verhaal.
Na lange tijd kwam ik op een hardloop­evenement één van mijn eerste klanten tegen. Hij heeft na de coaching flinke stappen gezet. Zo is hij uit een niet meer lopende relatie gestapt. Hij is veel gaan reizen en gaan ontdekken over zichzelf. Prachtige verhalen."

Michel Mooring (64) is getrouwd, heeft 3 dochters en 2 klein­kinderen. Hij woont in Amsterdam. Een aantal jaar geleden heeft hij zijn baan bij een groot bedrijf opgezegd. Nu werkt hij volledig als zelfstandig wandelcoach. Je kunt meer over Michel lezen op zijn website.

Zet de volgende stap

Kom in beweging.

Kies één optie uit de volgende aanbevolen vervolg­stappen: